FAQ

Alles wat je nog wilt weten.

Op deze pagina beantwoorden we veelvookomende vragen die in de loop van het Work on Robots programma naar voren komen. We updaten de pagina regelmatig.

Vragen en antwoorden

Ik wil meedoen, waar kan ik registreren voor Work on Robots?

Om mee te doen met Work on Robots is het niet nodig om vooraf te registreren. Op onze website www.workonrobots.nl is het lesmateriaal gratis te downloaden.
Registreren is alleen nodig als jullie mee willen doen aan het afsluitende evenement Work on Robots GO!

Wij hebben al veel materialen voor Arduino op school, mogen wij accessoires aanschaffen voor € 250,-- ?

Nee, dat mag niet. Alle materialen die al op school aanwezig zijn, tellen mee in het totale budget van € 250,--. Jullie dienen zelf bedragen toe te kennen aan deze materialen, maar de bedragen moeten realistisch zijn. Uiteraard tellen de apparaten om de ROD aan te sturen niet mee in het budget (denk aan een laptop, telefoon of controller).

Minder uitgeven mag natuurlijk; dit wordt meegenomen in de eindbeoordeling.

Krijgen jullie bijv. materialen van een bedrijf, dan moeten deze ook worden opgenomen in het budget van € 250,--. Vermeld dit ook in jullie logboek; dit om aan te tonen dat jullie moeite hebben gedaan om alle materialen te verzamelen tegen zo min mogelijk kosten.

Kunnen we de kick-off nog bekijken?

Je kunt de kick-off terugkijken op onze site Lesmateriaal (workonrobots.nl) en via deze link: kick-off 16 september 2021.

Hierin stelt de opdrachtgever zich uitgebreid voor, het lesmateriaal wordt toegelicht en er worden vragen gesteld door docenten en leerlingen.

Wij zijn geen havo/vwo school, maar willen graag met de opdracht van Work on Robots aan de slag, mag dat?

Natuurlijk mag dat. In dit pilotjaar is het echter niet mogelijk voor andere scholen dan havo/vwo om mee te doen aan het afsluitende evenement Work on Robots GO!

Waaruit bestaat het lesmateriaal?

Het lesmateriaal bestaat uit de volgende documenten:

  • Lesbrief
  • Handleiding Arduino
  • Juryformulier
  • Ontwerpcyclus

Waar kan ik het juryformulier vinden?

Er zijn 2 juryformulieren, een voor de beoordeling van het robotontwerp en een voor het proces dat jullie hebben doorlopen. Beide juryformulieren kun je vinden op de pagina lesmateriaal.

Mogen we zelfbouwkits gebruiken?

Jazeker, maar het moet gaan om zelfbouwkits met LOSSE materialen en niet om een compleet chassis. De jury kan dit uiteraard ook controleren via het door jullie in te leveren logboek.

De camera op onze ROD kijkt over het parcours heen, is dit toegestaan?

Dit is toegestaan zolang de ROD bij de start voldoet aan de gestelde afmetingen. De hoogte van de panelen van het parcours is 30 cm.

Wat zijn goede sites voor Arduino syntax?

In de handleiding Arduino, onderdeel van het lesmateriaal, staan links naar nuttige website, YouTube video’s en boeken.

Uit welke onderdelen bestaat Work on Robots Go! ?

Work on Robots GO! bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Jury-beoordeling
  • Hellingproef
  • Snelste tijd op de parcoursverkenning
  • Missie-opdracht

De tijd voor de missie-opdracht en parcoursverkenning is kort.

Teams rijden eerst de parcoursverkenning van 2 minuten. Indien het niet lukt om binnen 2 minuten de uitgang te vinden, telt de gereden afstand gemeten vanaf het startpunt. Daarna wordt de missie-opdracht gereden en de slachtoffers gered; het parcours wijzigt ondertussen niet.

Hoeveel teams kunnen aan het eindevenement Work on Robots GO! deelnemen?

In dit pilotjaar kunnen maximaal 20 teams deelnemen.

Wat zijn de kosten om deel te nemen aan Work on Robots GO! ?

In dit pilotjaar is deelname aan Work on Robots GO! gratis.

Wij gebruiken een camera, dan hebben wij toch geen kleurherkenning sensor nodig?

Er zijn inderdaad camera’s die kleuren kunnen herkennen, maar de ervaring leert dat Arduino niet snel genoeg de kleuren kan herkennen of doorsturen, daarom wordt een sensor geadviseerd.

Waarom verwarmen jullie de pittenzakjes niet? Dan gebruiken we een infrarood-camera.

De pittenzakjes zijn gemaakt van kunststof en deze kunnen niet worden verwarmd.

De zakjes kunnen aan de kleur worden herkend.

Wat is de maximale hellingshoek?

De hellingshoeken staan omschreven in het lesmateriaal.

In het lesmateriaal staat servo’s (3x), is dit het maximale aantal?

Nee, jullie mogen zelf bepalen hoeveel servo’s jullie gebruiken. De 3 servo's in het lesmateriaal zijn als voorbeeld voor een robotarm genoemd.

Worden de slachtoffers één voor één naar het ziekenhuis gebracht?

In het lesmateriaal is een update opgenomen. Er mogen meerdere slachtoffers tegelijkertijd worden vervoerd, maar bedenk dat dit gewonde personen zijn en deze mogen NIET op elkaar worden gestapeld.

Mag de docent helpen?

Natuurlijk mag dat, maar het lesmateriaal moet gezien worden als een leerproces. De docent is alleen ter ondersteuning. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de docent helpt met het bouwen van de ROD.

Hoe kunnen wij feedback geven?

Voor ons is dit het eerste jaar dat wij dit programma maken. Wij zijn blij met jullie feedback, op- en aanmerkingen (of complimenten) om het programma te verbeteren! Je kunt je reactie mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Stichting Techniekpromotie

We maken ons sterk om wetenschap & technologie te integreren in het leven van kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar. We willen hen de kans geven een positieve attitude voor wetenschap & technologie te ontwikkelen en het eigen talent op dit gebied te ontdekken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 (0)40-247 3300

Einde Stichting Techniekpromotie

In verband met het eindigen van Stichting Techniekpromotie, wordt deze website op dit moment niet actief beheerd. Wel kunt u alle pagina’s bekijken.

Zodra er meer bekend is over het mogelijk doorgaan van het Work on Robots programma binnen een andere organisatie, wordt hierover direct gecommuniceerd.

Bestuur Stichting Techniekpromotie